Waar kwam de eerste tennisbaan in Nederland?

Tennissen doen we al ontzettend lang in Nederland, maar daar heb je natuurlijk ook een tennisbaan voor nodig. De eerste tennisbaan lag op het Binnenhof in Den Haag, die daar rond 1500 al in gebruik kwam. 

Vlak voor de Maurtispoort kun je dan ook een plaquette zien met de tekst: Caetsbaan van de Prinsen van Oranje. Willem II en Willem III speelden dan ook regelmatig een potje tennis op het Binnenhof.

De voorloper van tennis ontstond vanaf de 15e eeuw in heel Europa onder de naam jeu de paume. Dit spel was nog niet hetzelfde als het tennis dat we nu kennen, maar je moest met een zware bal met de hand naar elkaar overspelen. Dit was natuurlijk niet prettig en al snel werd er een racket ingevoerd bij het spel.

Puntentelling

Overigens een leuk feitje gaat over de vreemde manier van punten tellen bij tennis. Deze puntentelling ontstond in de Middeleeuwen. Waarschijnlijk speelden edelen om geld. De Franse munteenheid bestond toen uit 60 losse centen. Als je deze door 4 deelt, dan kom je uit op 15, 30, 45 en een hele munt. In oude documenten staat dat de punten eigenlijk geteld moeten worden met 45, maar in de loop van de tijd is de 5 weggevallen en daarom gebruiken we nu 40 als puntentelling.