Waar komt Halloween vandaan?

Vanavond gaan in de Verenigde Staten en Canada weer miljoenen kinderen de deuren langs voor de jaarlijkse trick-or-treat op Halloween. Halloween wordt elk jaar op 31 oktober gevierd, aan de vooravond van de christelijke feestdag Allerheiligen. Waar komt dit feest eigenlijk vandaan?

Naam

De naam Halloween werd voor het eerst gebruikt in het 16e eeuwse Schotland. Halloween is een verbastering van All Hallows’ Even (wat ‘de avond voor Allerheiligen’ betekend). De naam werd dus pas zo’n 400 jaar geleden voor het eerst gebruikt, maar de oorsprong van Halloween dateert terug tot rond het begin van de christelijke jaartelling.

Zielen van de overledenen

Kelten geloofden dat op de dag van Halloween, de ‘deur’ naar de onderwereld een klein stukje openstond, waardoor het voor de zielen van de doden, en andere wezens zoals feeën, mogelijk was om naar onze wereld te komen. Om deze zielen te eren werden grote feestmalen gegeven, waarbij plekken vrij werden gehouden voor de overledenen. Naast de zielen van de overledenen konden op deze dag ook slechte wezens als demonen door de deur komen, waar de Kelten zich tegen moesten beschermen door deze slechte wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie vandaan dat mensen zich verkleden op Halloween.

Pompoen

Tijdens Halloween gaan kinderen de straat op met lampionnen om snoepjes te halen in de buurt. Bij ons in Nederland gebeurd dit wat minder, maar in de Verenigde Staten gebeurd dit op massale schaal. Overigens worden sommige lampionnen gemaakt van pompoenen, waarin bijvoorbeeld gezichtjes worden gesneden. Wil je één van de beste pompoensnijders zien? Check dan het filmpje hierboven van The Verge.

Bron tekst: isgeschiedenis.nl