Spreekwoord: Boontje komt om zijn loontje

In Nederland zijn er veel spreekwoorden en af en toe leggen wordt er hier een uitgelegd. Dit keer het spreekwoord: Boontje komt om zijn loontje. 

Dit spreekwoord wordt voornamelijk gebruikt als iemand zijn verdiende straf krijgt, waarbij het al gebruikt wordt sinds de 17e eeuw. Om het spreekwoord te begrijpen moeten we eerst kijken naar de woorden die erin gebruikt worden. Het woord ‘komt’ betekent eigenlijk ‘krijgt’. Dus het spreekwoord zegt eigenlijk dat Boontje zijn verdiende loon krijgt. Dit klinkt gek, maar als je weet dat ‘Boontje’ een naam is van een persoon, dan klinkt het al een stuk logischer.

Sprookje

Boontje is een hoofdfiguur uit een sprookje dat al sinds de 17e eeuw bestaat. In het sprookje zitten de hoofdfiguren Erwtje, Boontje, Strootje en Kooltjevier (een kooltje vuur). Deze figuren staan aan de kant van een sloot en willen deze sloot oversteken. Daarbij biedt Strootje aan om over de sloot te liggen, zodat de rest over hem heen kan lopen om de andere kant te halen. Erwtje en Boontje komen veilig aan, maar als Kooltjevier over Strootje loopt, vliegt Strootje in brand en valt Kooltjevier in de sloot. Dan moet Boontje enorm hard lachen, waardoor zijn buik open scheurt. Daarmee krijgt Boontje zijn verdiende loon. Kortom: Boontje komt om zijn loontje.

Category : Nieuws, Vragen