Geschiedenis van het vuurwerk

Het is tijdens de jaarwisseling tegenwoordig niet meer weg te denken (al willen sommigen een verbod) maar het is nog maar een paar eeuwen traditie in Europa: vuurwerk. Pas in de dertiende eeuw kwam het vuurwerk naar Europa en nog later werd het voor het eerst gebruikt voor het nieuwe jaar.

Vuurwerk
We weten het nog niet helemaal zeker of het eerste vuurwerk werd gemaakt door de Bengalen (inwoners van het huidige Bangladesh) of door de Chinezen.

Chinees vuurwerk
De eerste grootgebruikers van vuurwerk waren hoe dan ook de Chinezen, die het rond het jaar nul gebruikten bij religieuze gebeurtenissen om boze geesten te verdrijven. Ook werd het door militairen gebruikt voor lichtsignalen. Dat vuurwerk leek alleen nog niet op het vuurwerk dat we tegenwoordig gebruiken.

Dit veranderde na de uitvinding van het buskruit in de dertiende eeuw. Door die uitvinding werden er steeds meer experimenten gedaan met vuurwerk en kwamen er ook verschillende soorten. Vuurwerk werd veel gebruikt tijdens de jaarwisseling om boze geesten voor het nieuwe jaar te verdrijven.

Naar Europa
In dezelfde eeuw dat buskruit werd ontdekt, begon het ook aan de reis naar Europa. Hier werd het vooral gebruikt bij het voeren van oorlogen. Of voor grote spektakels, zoals aan het Hof van Versailles.

Bron: historiek.net