De geschiedenis van Hillary Clinton

Hilary Clinton is nu één van de kandidaten voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Maar wie is ze eigenlijk en wat is haar geschiedenis?

Hillary Clinton werd geboren als Hillary Diane Rodham in 1947 in Chicago. Haar vader was een Republikein en Hillary was in haar jongere jaren dus ook een Republikein, maar vanaf 1968 veranderde dat. Ze had de speech van Martin Luther King gehoord en hierdoor werd ze Democraat.

 

Tijdens haar studenten tijd studeerde ze politicologie en psychologie, maar nadat ze hier klaar mee was mocht ze studeren aan Universiteit Yale om rechten te studeren. Daar ontmoette ze Bill Clinton, waar ze in 1975 mee trouwde.

Van 1993 t/m 2001 was Bill Clinton president en was Hillary First Lady. Daarbij kwam er in 1998 een seksschandaal aan het licht doordat Bill Clinton een verhouding had met Monica Lewinsky. Toch bleef Hillary haar man steunen (die overigens tot 2001 president bleef).

 

Vanaf 1999 werd Hillary zelf kanidaat voor de Senaat en werd ze de eerste vrouw die daarin plaats mocht nemen. Enkele jaren later in 2007 besloot ze om zich verkiesbaar te stellen als president, maar Barack Obama wist dit van haar te winnen. Dit was alleen niet het einde van Hillary, want ze kreeg een plek als minister van Buitenlandse Zaken. Was dit het einde? Nee, want vanaf 2015 liet ze weten dat ze zich nog een keer verkiesbaar stelde voor het presidentschap. Dit keer werd ze wel de keuze voor de democraten en neemt ze het nu op tegen de kandidaat van de Republikeinen: Donald Trump.

Category : Nieuws