Waar komt het “Oscars” beeldje vandaan?

De Oscars zullen tijdens de Academy Award weer uitgereikt worden. Daarbij gaan de gouden beeldjes weer uitgereikt worden voor onder andere de beste mannelijke en vrouwelijke acteurs. Overigens heeft de film “The Revenant” met Leonardo DiCaprio dit jaar de meeste kans op een Oscar aangezien ze de meeste nominaties hebben.

Nu krijgen ze dus zo’n mooi goud beelje, maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het beeldje is 35,1 centimeter groot en weegt ongeveer 3,8 kilo (best zwaar dus). Het moet een naakte ridder voorstellen die met een zwaard de wacht houdt op een filmrol. De filmrol heeft vijf spaken waarin elk beroep van de filmindustrie op staan: acteurs, producers, regisseurs, schrijvers en technici.

Het beeldje werd uitgevonden in 1927 en in sinds dien vele malen uitgereikt. Tegenwoordig worden er elk jaar 60 uitgereikt en worden er 40 reserven gemaakt. Het maken van zo’n beeldje kost ongeveer 275 euro. Veel mensen denken dat het beeldje gemaakt is van goud, maar dat is niet helemaal waar. De Oscar bestaat voor 92,5 % uit tin, 5 % antimoon en 2,5 % koper. Het goud zit alleen aan de buitenkant, want ze dompelen het in een 24 karaats goud badje.