Schermafbeelding_2014-08-21_om_16_01_14

Op reis: lekker poepkoffie drinken

Tijdens de reis op Bali ben ik iets heel bijzonders tegen gekomen: poepkoffie oftewel Kopi Loewak. Dit is één van de duurste koffiesoorten ter wereld.

De hoge prijs wordt niet veroorzaakt doordat de gebruikte koffiebessen zelf zo zeldzaam zijn, maar doordat het op een hele bijzondere manier wordt gemaakt. Kopi is het Indonesische woord voor “koffie” en Loewak is de lokale naam voor een soort van kat die de rauwe rode koffiebessen eet.

Productie
De koffiebes wordt verbouwd op plantages. Hier wordt deze gegeten door de Loewak. Het vruchtvlees wordt verteerd, maar de pit wordt uitgepoept. Door de verwerking in de darmen krijgt de koffie zijn geliefde smaak. De pitten worden hierna teruggevonden in de poep van de Loewak (zie afbeelding hierboven). De pitten worden vervolgens gewassen. Aangezien de bepoepte bessen moeilijk te vinden zijn, is de prijs heel hoog en heeft de koffie een exclusief karakter.

Prijs
Kopi Loewak kost 200 tot 600 euro per kilo. Er bestaat een Vietnamese variant waarbij de bonen van in het wild levende civetkatten worden verzameld; deze kost 6.600 euro per kilo.

Kopen dus
Aangezien ik nu bij de bron ben geweest heb ik er direct twee zakken van gekocht. Een koopje dus. Mocht iemand het een keer willen proeven, laat het me dan maar even weten.

Bron: wikipedia.org

Category : Op reis
Tags :