Zit er een ander portret verstopt onder de Mona Lisa?

Een Franse wetenschapper beweert onder de Mona Lisa een portret van een andere vrouw te hebben ontdekt. Dat meldt de BBC die de ontdekking morgen in de documentaire ‘The Secrets of the Mona Lisa‘ uitgebreid uit de doeken doet.

Eerder onderzoek
Onderzoeker Pascal Cotte doet al meer dan tien jaar onderzoek naar Mona Lisa. Eerder stelde hij de kleuren die Mona Lisa oorspronkelijk had, te hebben achterhaald. Ook stelde hij eerder dat het schilderij ietsje gekrompen is.

Andere vrouw
Maar tijdens een nieuw onderzoek heeft hij naar eigen zeggen een grote ontdekking gedaan. Onder de Mona Lisa die we allemaal zo goed kennen, gaat de beeltenis van een andere vrouw schuil. Deze vrouw lacht niet zo mysterieus als Mona Lisa en is volgens Cotte ook een heel andere vrouw dan de ‘bovenste’ beeltenis laat zien.

Nog twee beeltenissen
Naast deze beeltenis heeft Cotte naar eigen zeggen nog twee andere beelden onder het oppervlak van het schilderij aangetroffen, zo schrijft Roya Nikkhah op de website van BBC News. Onder meer een portret van iemand met een iets groter hoofd en neus, grotere handen, maar kleinere lippen.

Cotte ontdekte de verborgen beeltenissen met behulp van moderne technologie. Door intense lichtbundels op het schilderij te werpen en te kijken hoe het schilderij het licht reflecteert, kon hij achterhalen uit welke lagen het schilderbij bestond. Kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon – maker van de documentaire die morgen bij de BBC te zien is – noemt het nu al “Art Story of the Century”. “Het Mona Lisa-mysterie is eindelijk opgelost,” schrijft hij op zijn Facebook-pagina. Lang niet alle historici denken er net zo over. Ze kunnen zich moeilijk voorstellen dat onder Mona Lisa portretten van een andere vrouw schuilgaan.

Wil je meer weten over de Mona Lisa? Check dan de video hierboven! Of wil je het kunstwerk zien in het Louvre zelf? Bekijk het dan hier via Google Maps.

Bron tekst: scientias.nl

Category : Nieuws