WK geschiedenis: jaren ’90

In de zesde blog over de WK geschiedenis gaan we naar de jaren ’90, waarbij Jack van Gelder het mooiste commentaar ooit had op een doelpunt van DENNIS BERGKAMP! (De afbeelding hierboven laat het doelpunt zien).

1990: West-Duitsland
Het in Italië gehouden WK van 1990 werd gewonnen door West-Duitsland. In de finale versloegen de Duitsers regerend wereldkampioen Argentinië met 1-0 door een benutte strafschop van Andreas Brehme. Kameroen was de grootste verrassing op het toernooi. Het Afrikaanse land werd pas verslagen in de kwartfinale door Engeland en had in Roger Milla de smaakmaker van het toernooi. Voor Nederland verliep het toernooi ronduit teleurstellend. De Europees kampioen kwam niet verder dan de achtste finale, waarin West-Duitsland te sterk was. Oranje wist geen enkele wedstrijd te winnen op het WK. In de groepsfase werd drie keer gelijk gespeeld.

1994: Brazilië
Pas op het WK van 1994 in de Verenigde Staten werd in de groepsfase gebruik gemaakt van het driepuntensysteem. Maar er was nog een primeur op dit kampioenschap. Voor het eerst in de geschiedenis van het WK moesten strafschoppen de een eindstrijd voor de beslissing zorgen. Brazilië wist deze beter te nemen en versloeg Italië in de finale. Nederland werd groepswinnaar en versloeg Ierland in de achtste finale. Latere winnaar Brazilië – met Romario als van het toernooi – was echter te sterk in de kwartfinale: 3-2.

1998: Frankrijk
In Frankrijk deden voor het eerst 32 landen mee aan het eindtoernooi. Frankrijk won het toernooi door in de finale Brazilië met 3-0 te verslaan. De grote man aan de kant van de Fransen was Zinedine Zidane. Nederland werd door Brazilië pas in de halve finale uitgeschakeld, na strafschoppen. Maar hét moment van dit toernooi was het doelpunt dat Dennis Bergkamp in de kwartfinale tegen Argentinië maakte. Een van de mooiste goals in de geschiedenis van het Nederlands elftal. De pass van Frank de Boer, de aanname van Bergkamp en de afronding van Bergkamp. Nederland werd uiteindelijk vierde door de troostfinale te verliezen van Kroatië.

Bron: onsoranje.nl

Category : Nieuws, Wedstrijd