engeland(19-05-2014)

WK geschiedenis: jaren ’60

In deze derde blog over de WK geschiedenis gaan we naar de jaren ’60, de tijd van de hippies en de Vietnamoorlog. In de foto hierboven zie je de winnaars van het WK in 1966 (Engeland).

1962: Brazilië
Net als vier jaar eerder pakte Brazilië opnieuw de wereldtitel. Gastland Chili werd derde en de finale ging tussen Brazilië en Tsjecho-Slowakije (3-1). Daarmee pakte Brazilië de tweede WK-eindzege en prolongeerden ze bovendien hun titel. Liefst zes spelers werden topscorer van het toernooi. Drazan Jerkovic, Garrincha, Valentin Ivanov, Leonel Sanchez, Vavá en Flórián Albert maakten allemaal zes doelpunten. Nederland deed niet mee aan het eindtoernooi.

1966: Engeland
In 1966 was ‘football coming home’ en won organiserend land Engeland het toernooi. Voor de tweede keer in de geschiedenis moest er in de finale een verlenging plaatsvinden om de winnaar aan te wijzen. West-Duitsland delfde uiteindelijk het onderspit tegen de Engelsen. Nog altijd wordt betwist of het doelpunt van Engelsman Geoff Hurst wel of niet over de lijn is geweest. De Portugees Eusébio was de absolute uitblinker tijdens dit toernooi. Aan de hand van ‘De Parel van Mozambique’ behaalde Portugal de beste prestatie ooit op een WK. Portugal werd derde. Nederland kwalificeerde zich niet voor het toernooi.

WK-Engeland-1966-Slazenger

In de afbeelding hierboven zie je de WK bal van 1966.

Bron: onsoranje.nl

Category : Nieuws, Wedstrijd