1117

WK geschiedenis: jaren ’50

In deze tweede blog over de WK geschiedenis slaan we de jaren ’40 over. Waarom? Tijdens een wereldoorlog is het vrij lastig om een wereld kampioenschap te organiseren. We gaan nu dus verder in de jaren ’50. In de foto hierboven zie je de winnaars van het WK in 1954 (West-Duitsland).

1950: Uruguay
In 1942 en 1946 was er door de Tweede Wereldoorlog geen WK. In 1950 ging de organisatie van het toernooi terug naar Zuid-Amerika en wel naar Brazilië. Het thuisland kwam in de finale in het Maracana stadion net tekort tegen Uruguay (1-2), dat zo de tweede wereldtitel pakte. Nog altijd wordt deze nederlaag als zeer pijnlijk ervaren in Brazilië. Op dit toernooi deden er al vijftien teams mee. Nederland ontbrak.

1954: West-Duitsland
Zwitserland mocht het WK van 1954 organiseren. West-Duitsland wist het toernooi te winnen. In de finale werd Hongarije verslagen met 3-2. Het was het eerste eindtoernooi waar zestien landen aan meededen. Grappig feit is dat alleen het puntentotaal meetelde in de eindklassering van de groepsfase. Wanneer meerdere teams een gelijk aantal punten hadden werd er geloot op welke plek het land zou eindigen. Behalve als het om de tweede plek in de poule ging, dan werd er een beslissingsduel gespeeld. Doelsaldo was dus niet relevant. Nederland was niet actief op dit WK.

1958: Brazilië
Waar het in 1950 in eigen land niet lukte, lukte het Brazilië in 1958 wel om het WK te winnen. In Zweden werd het gastland verslagen: 5-2. Opvallend op dit toernooi was dat de Fransman Just Fontaine liefst dertien keer scoorde. Hij had hier maar 5 wedstrijden voor nodig. Nog altijd is Fontaine de man met de meeste goals op een WK. Tijdens dit toernooi bepaalde het doelsaldo wel de uiteindelijke stand in de poule, wanneer er twee teams op een gelijk aantal punten stonden. Nederland had zich niet gekwalificeerd.

Bron: onsoranje.nl

Category : Nieuws, Wedstrijd