WK geschiedenis: jaren ’00

In de zevende blog over de WK geschiedenis gaan we naar de jaren ’00, waarin Azië en Afrika voor het eerst een WK organiseren. In de afbeelding hierboven zie je hoe blij het Zuid-Koreaanse elftal was in 2002 met hun coach Guus Hiddink.

2002: Brazilië
Azië was voor het eerst gastheer. Zuid-Korea en Japan mochten samen het WK van 2002 organiseren. Dat het toernooi door twee landen werd georganiseerd was ook een primeur. Brazilië won het toernooi door Duitsland met 2-0 te verslaan in de finale. Ronaldo zorgde voor beide treffers en hij werd ook topscorer van het toernooi met acht doelpunten. Zuid-Korea, onder leiding van Guus Hiddink, werd vierde en verraste daarmee de hele wereld. Turkije behaalde een knappe derde plek op dit WK. Nederland liep plaatsing voor dit toernooi mis.

2006: Italië
Het WK van 2006 werd georganiseerd door Duitsland. Italië versloeg Frankrijk in de finale, die bekend staat als het afscheid van Zinedine Zidane. Hij kreeg in de finale de rode kaart door een kopstoot uit te delen aan Marco Materazzi. De Italianen wonnen uiteindelijk na een penaltyreeks. Nederland werd tweede in de poule en werd in de achtste finale uitgeschakeld door Portugal in een wedstrijd waar zestien gele kaarten en vier rode kaarten werden getrokken door scheidsrechter Valtentin Ivanov. Een record dat nog altijd staat.

2010: Spanje
Zuid-Afrika kreeg in 2010 de eer om als eerste Afrikaanse land het WK te organiseren. Zuid-Afrika was ook meteen het eerste thuisland dat niet door de groepsfase kwam. Voor de derde keer in de historie van het WK verloor Nederland een finale. Spanje won uiteindelijk voor het eerste de wereldtitel door een doelpunt van Andrés Iniesta. Geen enkel land verloor drie WK-finales. Opvallend aan het toernooi is dat er vier topscorers waren: Thomas Müller, Wesley Sneijder, David Villa en Diego Forlán scoorden allen vijf keer.

Category : Nieuws, Wedstrijd