Willem III: de licht ontvlambare koning

Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden precies 200 jaar. Willem I nam op 16 maart 1815 de titel ‘koning der Verenigde Nederlanden’ aan. Uit een peiling van Ipsos (in opdracht van de NOS) blijkt dat weinig mensen op de hoogte zijn van de viering van 200 jaar koninkrijk. Slechts 55 procent van de mensen heeft iets gehoord of gezien. Er is twee miljoen euro belastinggeld uitgetrokken voor de festiviteiten, wat 52 procent van de ondervraagden niet goed vindt. Daarom heb ik hier gratis informatie voor jullie over de meest drie bijzondere koningen van Nederland.

De licht ontvlambare koning:

Willem III was ongetwijfeld de meest opmerkelijke koning ooit. Er is nooit vastgesteld wat Willem III mankeerde, maar mogelijk was hij schizofreen. Deze genen had hij mogelijk ook niet van een vreemde; hij was de kleinzoon van tsaar Paul de Krankzinnige. Ook al had de kroonprins bepaalde genen geërfd van zijn moeder, zijn gedrag is hoogstwaarschijnlijk verergerd door zijn jeugd. De relatie met zijn moeder koel. Anna had een voorkeur voor zijn jongere broer Alexander die zij niet onder stoelen of banken stak. In het paleis vonden dagelijks woedeaanvallen plaats, bijvoorbeeld omdat de bouillon te zout was of wanneer het personeel hem niet had gegroet. Aan tafel kon er over weinig zaken gesproken worden. Zelfs zijn vrouw, Emma, sprak niet aan tafel omdat hij liever niet wilde dat zij zich op de voorgrond zou plaatsen. Wel waren er drie ‘veilige’ gespreksonderwerpen: de tuinen van het Loo, de watersnood en de jacht. Overigens namen weinig mensen Willem III serieus, ook de Nederlandse regering niet. “Thorbecke had altijd twee pennen bij zich voor een handtekening omdat Willem III de eerste pen uit drift door de kamer heen slingerde en de tweede pen gebruikte als hij weer kalm was.”

Maarten van Rossum

Wil je een grappig verhaal over Willem III horen? Check dan de video hierboven van Maarten van Rossum, waarin hij uitlegt hoe bijzonder Willem III was.

willemiii-300x300

Bron: scientias.nl

Category : Nieuws, Video
Tags :