Willem II: de biseksuele koning

Dit jaar bestaat het Koninkrijk der Nederlanden precies 200 jaar. Willem I nam op 16 maart 1815 de titel ‘koning der Verenigde Nederlanden’ aan. Uit een peiling van Ipsos (in opdracht van de NOS) blijkt dat weinig mensen op de hoogte zijn van de viering van 200 jaar koninkrijk. Slechts 55 procent van de mensen heeft iets gehoord of gezien. Er is twee miljoen euro belastinggeld uitgetrokken voor de festiviteiten, wat 52 procent van de ondervraagden niet goed vindt. Daarom heb ik hier gratis informatie voor jullie over de meest drie bijzondere koningen van Nederland.

De biseksuele koning

Willem II was een liberale visionair. Naar andere tijdgenoten toe was hij vriendelijk, royaal en open. Hij koos in 1848 voor een herziening van de Nederlandse Grondwet, waardoor niet langer de koning, maar de ministers verantwoordelijk waren voor het beleid. Opmerkelijk is dat er bronnen zijn dat Willem II niet alleen op vrouwen viel, maar ook op mannen. “Dat kon absoluut niet in de negentiende eeuw”, zegt Jeroen van Zanten in zijn boek over koning Willem II. De koning werd al sinds 1819 gechanteerd om de homoseksuele verhoudingen die hij aanging. Een kleine groep politici en radicale journalisten waren op de hoogte van de seksuele geaardheid van Willem II en dreigde dit openbaar te maken. Mogelijk stemde Willem II – mede onder druk van deze chantage – in met de grondwetsherziening van 1848. We zullen er nooit achterkomen wat de werkelijke reden was van Willem II om in te stemmen: was hij echt liberaal of liet hij zich pushen door de politici en journalisten?

Maarten van Rossum

Wil je een grappig verhaal over Willem II horen? Check dan de video hierboven van Maarten van Rossum, waarin hij uitlegt hoe bijzonder Willem II was.

willemii

Bron: scientias.nl

 

Category : Nieuws, Video