voorouders

Wij danken ons gezicht aan geweld

De gezichten van ons en onze voorouders zijn geëvolueerd om beter klappen op te vangen. Dit blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Utah. Vooral de Australopithecus maakte grote veranderingen in het gezicht door.

De Australopithecus is een uitgestorven geslacht van mensachtigen dat tussen 4,3 en twee miljoen jaar geleden leefde. De Australopithecus bewoog zich voort op twee benen en had een mensachtig gebit. Ook was deze mensachtige in staat om een vuist te maken met zijn hand. Hierdoor kon de Australopithecus rake klappen uitdelen.

kaken

Afbeelding: mannen hebben een bredere kaak gekregen, zodat deze minder makkelijk breekt.

“Als een mensachtige beter kan vechten, dan is het logisch dat het mikpunt – het gezicht – ook beter wordt beschermd”, vult bioloog David Carrier aan. “Wanneer we kijken naar skeletten, dan zien we dat de delen die het vaakst breken later robuuster zijn geworden.”

Brede kaak en sterke neus

Omdat vooral mannen klappen ontvingen van soortgenoten, hebben mannen een sterker gezicht gekregen dan vrouwen. Zo kregen de oermannen een bredere en sterkere kaak. Vier miljoen jaar geleden was een gebroken kaak fataal, omdat iemand dan geen voedsel meer kon kauwen. Daarnaast zijn de kiezen en neusbotten groter en sterker geworden in de loop van de evolutie.

Bron: scientias.nl

Category : Nieuws