Adolf-Hitler-wordt-na-de-eerste-steenlegging-van-de-Volkswagen-fabriek-in-1938-door-zijn-vaste-chauffeur-Erich-Kempka

Wie heeft de volkswagen ‘Kever’ uitgevonden?

De Volkswagen Kever werd door Adolf Hitler en de nazi’s gepromoot als ‘de auto voor het gewone volk’. Hitler zelf maakte een aantal ontwerpschetsen voor de Kever. Dat Hitler zijn schetsen, het technische concept, de naam én zelfs de bijnaam van de auto baseerde op het werk van de joodse ingenieur Josef Ganz hield hij geheim. Terwijl Ganz zelf uit de geschiedenis werd gewist, werd zijn Kever de auto van de eeuw.

Ganz’ ontwerp voor een veilige en goedkope volksauto was zo revolutionair dat de concurrentie het ontwerp probeerde te stelen en Ganz uit de markt te drukken. Geen middel werd geschuwd: Ganz werd onder valse voorwendselen door de Gestapo gearresteerd en er werd zelfs een moordaanslag op hem gepleegd.

Nadat Hitler in 1934 aan Ferdinand Porsche de opdracht had gegeven om de Duitse Volkswagen verder te ontwikkelen, mocht geen enkele Duitse krant of tijdschrift nog de naam vermelden van de oorspronkelijke bedenker. Josef Ganz vluchtte voor zijn leven. Hij werd door de geschiedenis vergeten. 

Bron: ganz-volkwagen.org

Category : Nieuws, Rare feiten
Tags :