Welke koning of koningin heeft het langste geregeerd over Engeland?

Ze wil niet dat het wordt gevierd wordt, maar het Britse staatshoofd brak vorige week woensdag een record. Elizabeth (de koningin van Engeland) heeft haar over-overgrootmoeder ingehaald als de langst regerende koningin in de Britse geschiedenis.

Queen Elizabeth is niet alleen een van de langst regerende vrouwen wereldwijd (63 jaar inmiddels), ze is ook de beroemdste, zegt correspondent Lia van Bekhoven. “Dat maakt het gek dat we zo weinig van haar weten.” Het beetje dat wel bekend is: “Dat ze in God gelooft, geweldig plichtsgetrouw is, van een borrel houdt en gevoel voor humor heeft.”

Neem haar rol als Bondgirl bij de Olympische Spelen in Londen een paar jaar geleden. Daarbij leek het alsof ze uit een helikopter boven het stadion sprong bij wijze van entree. Dat was misschien wel een van de hoogtepunten uit haar carrière, zegt Van Bekhoven.

Een van de dieptepunten was 1992. Zoals de Queen het zelf omschreef: “A year on which I shall not look back with undiluted pleasure.” Bekhoven: “Het was het jaar waarin het huwelijk van drie van haar vier kinderen op de klippen was gelopen, haar favoriete kasteel afbrandde en ze nog verkouden was ook.”

Het Britse staatshoofd, afstandelijk en vaak onbewogen, lijkt sinds haar kroning onveranderd gebleven, zegt de correspondent. “Ze doet nog altijd hetzelfde, maar net even anders. Genoeg om relevant te blijven en dat is haar kracht.”

Bron: bnr.nl

Category : Nieuws, Vragen
Tags :