Waren Neanderthalers kannibalen?

In België zijn minimaal 5 Neanderthalers gevonden, waarbij 99 botresten zijn overgebleven. De botresten komen waarschijnlijk van 4 volwassenen en 1 kind. Het bijzondere aan deze vondst is dat deze mensen waarschijnlijk zijn opgegeten door andere Neanderthalers.

Deze vondst is de grootste in Noord-Europa, die werd gedaan in een grot in Goyet in België. Opvallend was dat bij een derde van de botresten snijmarkingen zaten, daarnaast zijn er ook potten verpletterd zodat het merg uit de botten gehaald kon worden. De resten zijn te vergelijken met resten van bijvoorbeeld paarden en rendieren, die mensen op dezelfde manier op aten. Vandaar dat men nu denkt dat de Neanderthalers ook hun eigen soortgenoten opaten.

Neanderthalers leefden ongeveer 40.000 tot 45.000 jaar geleden in België, waarvan de laatste ongeveer 32.000 jaar gelden is uitgestorven. Er is nog geen verklaring gevonden voor het uitsterven van de Neanderthaler, maar de meest waarschijnlijke reden is dat de Neanderthalers zich vermengden met de Homo Sapiens. Hoe heeft men dit bedacht? Mensen buiten Afrika hebben ongeveer 2 tot 6 procent Neanderthaler-DNA in zich.

Wil je mee weten over de Neanderthaler? Check dan de documentaire hierboven.