Moord op Willem van Oranje

Wanneer werd Willem van Oranje vermoord?

Vandaag 10 juli, maar dan in het jaar 1584 werd Willem van Oranje met drie kogels vermoord door Balthasar Gerards. In de ogen van Gerards was Willem van Oranje een verrader omdat hij zich het lot aantrok van de protestanten die zich verzetten tegen de Spaanse overheersing van Nederland.

In 1580 was Willem van Oranje vogelvrij verklaard (oftewel dat iedereen je mag vermoorden) door de Spaanse koning Filips II. Dit omdat hij de koning had laten weten het niet eens te zien met de onderdrukking van de ketters (protestanten).

Balthasar Gerards hoorde in 1581 dat Willem van Oranje vogelvrij was verklaard en nam zich (als fel voorstander van het katholieke geloof) voor Willem te vermoorden. Filips II had trouwens ook nog eens gezegd dat de moordenaar van Willem van Oranje 25.000 kronen zou ontvangen en bovendien in de adelstand zou worden verheven.

Gerards reisde naar Delft waar Willem van Oranje in het Prinsenhof verbleef. Hier schoot hij hem op 10 juli 1584 neer. Eén kogel raakte Willem van Oranje in de zij en een ander in de borst. Willem van Oranje zakte in elkaar en stierf.

Balthasar Gerards werd al snel opgepakt. Hij werd hierop gruwelijk gemarteld en gedood op 13 juli 1584.

Bron: vandaagindegeschiedenis.nl

Category : Nieuws, Vragen