Wanneer werd de Rijksdag in Berlijn in brand gestoken?

Op 27 februari 1933 wordt de Rijksdag in Berlijn, het Duitse parlementsgebouw, in brand gestoken. Kort daarvoor is Adolf Hitler in Duitsland aan de macht gekomen.

Bij de Rijksdagbrand gaat een groot deel van het parlementsgebouw (zeg maar de Tweede Kamer van Duitsland) in vlammen op. De nationaal-socialistische regering beschuldigt hierna meteen de communisten. De brand zou de start tot een staatsgreep zijn geweest. Tegenwoordig zijn er veel deskundigen die twijfelen of de Rijksdag door communisten in brand is gestoken. Veel mensen geloven dat de nazi’s de Rijksdag zelf in brand staken om zo een reden te hebben om hard op te kunnen treden tegen hun tegenstanders.

Bij de Rijksdag wordt de Nederlandse communist Marinus van der Lubbe opgepakt. De nazi’s zeiden dat deze Nederlander hulp had gekregen van een groep communisten. Op 10 januari 1934 wordt hij onthoofd in Leipzig. In die plaats staat sinds 13 januari 1999 een gedenkteken.

De VARA zendt op de radio in 1934 drie minuten stilte uit. Dit om te protesteren tegen de doodstraf die Marinus van der Lubbe is opgelegd. De regering straft de VARA hiervoor door hen een dag zendtijd af te pakken.

Bron tekst: vandaagindegeschiedenis.nl