Wanneer was de februaristaking?

Op 25 februari 1941 stoppen tienduizenden Amsterdammers met werken. Ze gaan de straat op om te demonstreren tegen de Duitse bezetter. Een paar dagen eerder zijn 427 jonge Joodse mannen bij razzia’s opgepakt en naar een concentratiekamp afgevoerd. De staking slaat over naar andere plaatsen in Nederland en staat tegenwoordig bekend als de Februaristaking.

De Weerafdeling (een militaire organisatie van de NSB die voor de Duitsers was), gingen na de bezetting door Duitsland de straat op om hun macht en massaliteit te tonen, net zoals de bruinhemden van de Sturmabteilung (SA) hebben gedaan in Duitsland na de machtsovername van de nazi’s in 1933.

Hun provocatie is in Amsterdam hoofdzakelijk gericht op de omvangrijke Joodse bevolking van de hoofdstad. Vooral in de omgeving van het Waterlooplein dringen ze huizen en cafés van Joden binnen en vernielen ze de spullen van Joden. Hierdoor ontstonden er vechtpartijen aan het einde van 1940, tussen Nederlanders en de Weerafdeling. Naar aanleiding hiervan ontstond de februaristaking.

Category : Nieuws