Waarom is het logo van Harvard verwijderd?

De rechtenfaculteit van de Amerikaanse universiteit Harvard heeft besloten zijn embleem af te schaffen. Het embleem zou namelijk besmet zijn omdat het is afgeleid van het familiewapen van een achttiende-eeuwse slavenhouder. Dat meldt de New York Times.

Embleem-van-de-Harvard-faculteit-e1457271345893 Royall-Must-Fall

Het huidige logo van Harvard       Het oorspronkelijke logo

Het embleem verwijst naar de familie van de man die de eerste leerstoel van de rechtenfaculteit financierde: Isaac Royall jr. (1719-1781). Deze Amerikaan dankte zijn vermogen echter voor een groot deel aan het feit dat zijn vader een slavenhouder was. Zijn vader sloeg ooit ook een slavenopstand op brute wijze neer.
Isaac Royall jr. liet in zijn testament een stuk grond na aan Harvard. Met het geld dat dit stuk land opbracht werd de in 1817 opgerichte rechtenfaculteit deels gefinancierd.

Een commissie van de faculteit maakte vrijdag bekend dat het embleem de waarden van Harvard niet representeert en daarom vervangen moet worden. Op het embleem zijn drie bundels graan te zien, met daarboven het woord ‘veritas’, Latijn voor ‘waarheid’. Dit is het sinds jaar en dag het motto van Harvard. Volgens de commissie associëren teveel mensen het embleem met de slavernij. De commissie bestond uit twaalf personen. Tien van hen stemden voor afschaffing van het embleem.

Bron tekst en afbeeldingen: historiek.net