VS betaalden miljoenen aan oud-nazi’s

In ruil voor hun vertrek uit de Verenigde Staten blijken verschillende oud-nazi’s uitkeringen te hebben gekregen. Het geld zou zijn uitbetaald door het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Vier oud-nazi’s die verdacht worden van oorlogsmisdaden, zouden momenteel nog altijd een Amerikaanse bijstandsuitkering. In het verleden zouden veel meer mogelijke oorlogsmisdadigers een uitkering hebben gekregen in ruil voor hun vertrek uit het land. Sinds 1979 zouden zeker 38 oud-nazi’s geld hebben gekregen. Het gaat vooral om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerden.

Justitie zou de oud-nazi’s in ruil voor vertrek een uitkering aangeboden hebben om zo te voorkomen dat een tijdrovende en kostbare uitwijzingsprocedure opgestart moest worden. Er zouden miljoenen dollars zijn uitgekeerd.

Eén van de nazi’s die een uitkering krijgt is Jakob Denzinger, een voormalig Auschwitz-bewaker die na de oorlog een leven opbouwde in Ohio. In 1989 begon Amerika een procedure om hem zijn Amerikaanse nationaliteit af te pakken. Niet veel later vertrok Denzinger naar naar Duistland. Vanaf dat moment ontving hij maandelijks een uitkering van 1500 dollar.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft inmiddels gereageerd. Volgens het ministerie zijn er helemaal geen uitkeringen gebruikt om oud-nazi’s het land uit te krijgen.

Bekijk het nieuws hieronder van het NOS journaal:

Bron: historiek.net

Category : Nieuws, Video
Tags : ,