SFA001022144

Voetbal kan leiden tot oorlog

In 1969 was er een heuse Voetbaloorlog. Na een serie wedstrijden tussen Honduras en El Salvador brak een gewapend conflict uit. Het is al bijna een halve eeuw een berucht voorbeeld van de ontmoeting tussen voetbal en politiek.

Italië en Oostenrijk kwamen al in 1929 dichtbij zo’n voetbaloorlog – een jaar vóór het eerste WK voetbal! De Italiaanse dictator Mussolini beschouwde sport namelijk als propaganda van het fascisme. Niet Hitler, maar Mussolini begon hiermee.

Dat elf zwarthemden in 1929 verloren van Oostenrijk was daarom voor Mussolini een politiek delict. In een fascistisch dagblad uit Rome stond dat de Oostenrijkers ‘een hoop gemeene homosexueelen’ waren. Daarna kwamen de dreigementen: ‘Onze bommen zullen het woord voeren als wrekers van de geheele menschheid.’

In die stemming organiseerde Italië in 1934 het WK voetbal. Ook Nederland deed aan dit WK mee, maar trok zich niet zo veel aan van al die politiek rond het voetbal. Het bleef gezellig en feestelijk, zien we in onderstaand verslag uit 1934.

Bron: geschiedenis24.nl

Category : Nieuws, Wedstrijd