Vandaag precies 584 jaar geleden begon het proces tegen Jeanne d’Arc

Vandaag precies 584 jaar geleden werd op 21 februari 1431 het proces begonnen tegen Jeanne d’Arc. Ze werd hierbij beschuldigd van het weglopen van huis, het niet accepteren van de leiding van de kerk en het OMG dragen van mannenkleren.

Jeanne d’Arc was een Frans boerenmeisje dat al vanaf haar tiende stemmen hoorde (waarbij ze stemmen van bijvoorbeeld engelen hoorde). Soms sprak zelfs God haar aan en deze vertelde dat Jeanne haar land moest bevrijden van de Engelsen.

Jeanne d’Arc reist naar Karel VII van Frankrijk en vraagt hem of hij troepen wil sturen naar Orléans. Deze stad wordt dan namelijk belegerd door de Engelsen. Nadat Karel VII troepen vrijgemaakt heeft, reist Jeanne d´Arc naar Orléans. Met mannenkleding aan weet ze de Engelsen te verslaan. Al snel gaan er verhalen rond over ‘het meisje van zeventien dat de Engelsen bij Orléans versloeg’.

Enige tijd later overtuigt ze Karel VII ervan om naar Reims te gaan om zich daar tot koning te laten kronen. Een bijzonder verzoek, omdat Reims op dat moment nog bezet wordt door de Engelsen. Reims wordt echter zonder veel moeite heroverd en op 17 juli 1429 wordt Karel VII officieel tot koning gekroond.

Hierna houden de militaire successen van Jeanne d’Arc op. In 1430 wordt Jeanne d’Arc in Compiègne gevangen genomen door de Bourgondiërs. Zij verkopen haar vervolgens aan de Engelsen die erop gebrand zijn haar te veroordelen voor ketterij (oftewel dat je niet de kerk volgt). In februari 1431 verschijnt Jeanne d’Arc in Rouen voor de inquisitie (kerkelijke rechtbank). Zoals hierboven al werd beschreven werd ze van verschillende dingen beschuldigd. Op 30 mei 1431 belandt de Franse boerendochter op een brandstapel in Rouen.

Bron: vandaagindegeschiedenis.nl

Category : Nieuws