rosa-parks-560

Vandaag in de geschiedenis: Rosa Parks weigert haar plek af te staan in de bus (1955)

De Amerikaanse burgerrechtenactiviste Rosa Parks (1913-2005) weigert op 1 december 1955 in Montgomery (Alabama) haar plek in de bus af te staan aan een blanke man.

In Montgomery zijn negers in deze tijd verplicht hun plaats af te staan aan blanke medeburgers als die daarom vragen. Rosa Parks weigert echter. Ze heeft de hele dag gewerkt, is moe en blij dat ze eindelijk even kan zitten. Ze blijft zitten waar ze zit. Ze vindt dat ze net zoveel rechten heeft om op die stoel in de bus te zitten als een blanke passagier. Voor de wet ligt dat echter anders.

Omdat Parks de wet overtreed, wordt ze gearresteerd. De naaister wordt veroordeeld en moet een boete van tien dollar betalen, plus de proceskosten. De arrestatie en veroordeling van Parks blijven niet onopgemerkt en al gauw besluiten andere zwarte burgerrechtenactivisten op te komen voor Parks. Haar weigering om op te staan voor een blanke medepassagier en de daarop volgende arrestatie en veroordeling, vormen de aanleiding voor een grootscheepse boycot-actie. Negers in Montgomery besluiten niet langer gebruik te maken van bussen om aan te geven dat ze tegen de rassenscheiding in het openbaar vervoer waren.

De actievoerders worden geleid door dominee Martin Luther King en hebben een lange adem. Tot 382 dagen na de veroordeling van Parks weigeren zwarten gebruik te maken van de busdiensten in Montgomery. Uiteindelijk wordt de rassenscheiding in bussen afgeschaft.

Door deze geschiedenis wordt Rosa Parks vaak gezien als één van de pioniers van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

Category : Nieuws