Nederlands schip uit de 18e eeuw gevonden

Op de bodem van de Finse Golf hebben archeologen een goed bewaard oorlogsschip uit het begin van de achttiende eeuw teruggevonden. Het schip ligt 62 meter diep. Hierdoor is het schip goed bewaard gebleven, door het diepe water is het water namelijk koud wat ervoor zorgt dat het hout intact blijft.

Zo’n tien jaar geleden ontdekten de Finnen het schip, dat op zo’n 62 meter diepte, op de bodem van de Finse Golf rust. Maar pas in 2014 besloten archeologen en diepzeeduikers een bezoekje aan het schip te brengen. Het schip bleek zo’n 35 meter lang te zijn en drie masten te tellen (waarvan er eentje nog overeind stond). Aan wie het schip had toebehoord en waar het vandaan kwam, bleef onduidelijk.

Tot vorig jaar. Toen vond historicus Peter Swart (afkomstig uit Medemblik) een oude zeekaart. Op die zeekaart stond de plek waar in 1715 een oorlogsschip gezonken was, aangeduid. Swart beet zich in de zaak vast en ontdekte dat er in dat jaar maar één oorlogsschip uit Noord-Holland niet meer naar huis terugkeerde: het fregat Huis te Warmelo. Swart zocht vervolgens contact met Finland en vroeg of zij op de plek die op de zeekaart stond aangeduid toevallig een oorlogsschip hadden ontdekt. En de Finnen konden die vraag bevestigend beantwoorden.

Bron tekst: scientias.nl

Category : Nieuws, Video