‘Nederlands bevat woorden uit IJstijd’

Een groep van veelgebruikte woorden in het Nederlands en andere moderne talen is terug te voeren op een 15.000 jaar oude oertaal uit de IJstijd. Mensen die in de IJstijd leefden, gebruikten vermoedelijk al primitieve vormen van veel voorkomende moderne woorden zoals ‘moeder’, ‘hand’ en ‘ik’ en ‘jij’.

Deze woorden zijn min of meer vergelijkbaar qua klank en betekenis in zeven moderne taalfamilies, waaronder de Indo-Germaanse familie waartoe het Nederlands behoort.

De ontdekking suggereert dat alle moderne talen die worden gesproken in Europa en Azië afstammen van één oertaal.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door met behulp van een computermodel te analyseren hoe vaak woorden worden gebruikt en hoe snel de klank in de loop van de geschiedenis is veranderd.

Gletsjers

Volgens hoofdonderzoeker Mark Pagel suggereert het computermodel dat de oertaal die ten grondslag ligt aan talen in Europa en Azië ongeveer 15.000 jaar geleden is ontstaan, aan het einde van de IJstijd.

Het model doet vermoeden dat mensen die in het zuiden van Europa leefden toen de gletsjers zich langzaam terugtrokken een taal spraken die lijkt op het gesproken woord van vandaag de dag. Het is ongelooflijk dat gesproken taal over vele millennia met zo veel precisie kan worden doorgegeven.”

Bron: nu.nl

Category : Nieuws