Middeleeuwse kastelen in Limburg

Tijdens de maand van de geschiedenis is er super veel te doen in alle musea in heel Nederland. Ook in het Limburgs Museum in Venlo is er veel te doen. Ga terug naar de middeleeuwen en ontdek het leven op of rondom een kasteel. Ridders, schaapherders, kooplieden, boeren en een hertogelijke familie, ze waren er allemaal in deze tijd.

Kantelen, torens en dikke muren… Iedereen weet hoe een kasteel eruit ziet, maar hoe leefden de mensen op en rondom deze kastelen? Ridders en jonkvrouwen leefden in rijkdom, terwijl horigen langskwamen om belasting te betalen. Bij oorlogsdreigingen werden voorbereiding genomen om de stad te beschermen tegen de vijand.

Dit beeld is maar gedeeltelijk waar. De middeleeuwse werkelijkheid is minder romantisch dan mensen denken. Opvallend zijn de vele verschillende soorten kastelen. Dit komt door nieuwe vormen van oorlogsvoering en nieuwe eisen die men stelt aan wooncomfort. Ook de huisraad, eetgewoonten en gebruiken rondom geboorte, huwelijk en overlijden veranderen.

Bron: maandvandegeschiedenis.nl

Category : Nieuws