Met wie had Cleopatra verhoudingen?

De bekendste heerseres uit de Oudheid is Cleopatra VII van Egypte. In 69 voor Christus werd ze geboren in Alexandrië, de toenmalige hoofdstad van Egypte. Cleopatra’s vader was de Egyptische farao Ptolemaeus XII, haar moeder waarschijnlijk Cleopatra V. 

Ptolemaeus en Cleopatra V waren broer en zus. Het was in deze familie heel normaal dat broers en zussen met elkaar trouwden.

In 52 voor Christus overleed Ptolemaeus XII, en omdat haar oudere zus was onthoofd erfde Cleopatra VII de troon, samen met haar jongere broertje Ptolemaeus XIII. Cleopatra en Ptolemaeus trouwden, maar kregen nooit kinderen. In feite heerste de toen zeventien- of achttienjarige Cleopatra vrijwel alleen – haar twaalfjarige man droeg slechts de titel van farao. Dat zij als vrouw aan de macht zoveel vrijheid had, riep tegenstand op. In 48 voor Christus ontnamen een aantal samenzweerders Cleopatra de troon.

Maar Cleopatra gaf haar koninkrijk niet zomaar op. Ze kreeg hulp van Julius Caesar en herwon haar troon. Ptolemaeus XIII was daarbij omgekomen en Cleopatra trouwde met haar andere jongere broertje, Ptolemaeus XIV. Deze stierf in 44 voor Christus, waarschijnlijk omdat hij in opdracht van Cleopatra vergiftigd was.

Category : Nieuws, Vragen