Kun je een kip maken van een dinosauruspootje?

Een dinosaurusachtig bot in je kippenpootje: het kan je overkomen als wetenschappers een gen in die kip uitschakelen.

Wie wel eens een kippenpootje heeft gegeten, weet dat er in dat kippenpootje een lang, dun botje zit. Dit is het kuitbeen (op de afbeelding hieronder met oranje aangegeven). Het is één van de twee lange botten in het onderbeen (en bevindt zich aan de buitenzijde).

Dinosaurus
Dinosaurussen – volgens velen de voorouders van vogels – bezitten dat bot ook, maar het ziet er anders uit (zie de afbeelding hierboven). Bovendien loopt dit bot bij dinosaurussen helemaal naar beneden, naar de enkel. Ergens in de evolutie van dinosaurus naar vogel is dit bot zijn onderste stukje en dus de verbinding met de enkel kwijtgeraakt en korter geworden dan het andere bot in het onderbeen, het scheenbeen.

Embryo
Tenminste: dat zou je denken als je bijvoorbeeld naar een volwassen kip kijkt. Anders wordt het als je naar een embryo van een kip kijkt. Al in de negentiende eeuw ontdekten onderzoekers dat vogelembryo’s eerst een dinosaurusachtig kuitbeen ontwikkelen dat pas later korter wordt dan het scheenbeen en uitgroeit tot zo’n smal botje dat we kennen uit de kippenpoot.

Gen
Wetenschappers besloten uit te zoeken hoe die transformatie – van dinosaurusbot tot kippenbotje – bij een embryo plaatsvindt. Ze ontdekten dat het Indian Hedgehog-gen hierbij een belangrijke rol speelde. De onderzoekers schakelden dit gen bij kippenembryo’s uit en keken wat er gebeurde. De embryo’s bleken het dinosaurusachtige bot te houden. Ze kregen een kuitbeen dat net zo lang was als het scheenbeen en vastzat aan de enkel.

Bron tekst: scientias.nl

Category : Nieuws, Vragen
Tags :