Kan een duif een militaire onderscheiding krijgen?

Het antwoord is bizar genoeg, ja! Vroeger werden duiven vaak gebruikt om post mee te verzenden. De dieren werden als helden gezien, omdat ze vanuit een willekeurige plaats altijd hun hokje terug konden vinden (zelfs als het hokje verplaatst werd). Daarnaast hebben duiven een vliegsnelheid van ongeveer 80 km per uur (waardoor een boodschap dus snel afgeleverd kon worden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden postduiven gebruikt om vanuit het front informatie over het verloop van de strijd naar de steden te sturen. Daarbij zijn er ongeveer 100.000 duiven met post uitgevlogen, waarvan 95 procent de post heeft bezorgd.

Na de oorlog ontving de postduif Cher Ami het Franse Oorlogskruis voor het overbrengen van 12 belangrijke berichten. Tijdens de laatste tocht werd de duif zowel in de borst als de poot geraakt. Desondanks had de duif de post bezorgd.

De boodschap die Cher Ami bij zich had ging over een majoor die met zijn eenheid geheel geïsoleerd was geraakt van de andere troepen en onder hevig vijandig vuur lag. Dankzij Cher Ami konden de soldaten binnen enkele uren gered worden. De duif werd naar Amerika gehaald en als held ontvangen. Helaas stief Cher Ami in 1919 aan zijn verwondingen.