500px-Nederland_wapen.svg

Hoe komt de leeuw in het wapen van Nederland?

Het is heel gek, maar we hebben leeuwen in het Nederlandse wapen (zie hierboven) ook al leven er geen leeuwen in Nederland. In het echt lopen hier misschien geen leeuwen rond, maar in verhalen komen ze volop voor. Zoals in een middeleeuws verhaal (Van den vos Reynaarde) is de koning Nobel een leeuw. Daarnaast staan leeuwen voor kracht en dapperheid, waardoor ze veel in wapens uit die tijd werden gebruikt.

Dat de tekenaars van wapens uit die tijd geen echte voorbeelden hadden is goed te zien. Erg natuurgetrouw zijn de leeuwen namelijk niet. Ook de leeuwen in het Nederlandse wapen van nu die ontworpen is in 1815, lijken de leeuwen niet echt op echte leeuwen. Ze staan op hun achterpoten en hebben nog het meest weg van een kruising tussen een leeuw, een draak en een mens.

Een reden waarom de leeuw ook gebruikt werd in het Nederlandse wapen, is omdat de kaartenmakers uit de 16e eeuw vaak de vorm van de Nederlanden (ongeveer de huidige Benelux) met enige fantasie ook een leeuw zagen (die ze er ook vaak in tekenden zoals hieronder is te zien).

leo_belgicus

Category : Nieuws, Vragen