Hello Kitty (of: Nijntje 2.0) is alweer 40 jaar oud

In Hongkong is afgelopen weekend de veertigste verjaardag van cartoonfiguurtje Hello Kitty gevierd. Het poppetje (een wit poesje zonder mond met roze strik op het hoofd) is ontzettend populair. Ook in Nederland, maar daar wordt vaak wel gewezen op het feit dat Hello Kitty wel heel erg op Nijntje lijkt.

Nijntje

Hello Kitty-winkel
De Japanse ontwerper Yuko Shimizu staat bekend als ‘geestelijk moeder’ van Hello Kitty. Zij bedacht het figuurtje in 1973. Een jaar later bracht het bedrijf Sanrio het witte poesje zonder mond in Japan op de markt. Amerika werd vanaf 1976 veroverd.

Nijntje
Aanvankelijk was Hello Kitty alleen te zien op speelgoedproducten. Later volgde onder meer een animatieserie. De merchandise rondom het razend populaire figuurtje levert het bedrijf Sanrio ieder jaar miljarden op.

Het feestje van afgelopen zaterdag was niet het eerste verjaardagsfeest van Hello Kitty. Eerder waren er al partijtjes in onder meer Los Angeles en Singapore en er staat nog een hele serie feestjes op het programma. Op deze feesten komen steeds honderden Hello Kitty-fans af. Dat dit niet alleen kinderen zijn werd afgelopen week nog duidelijk. In Amerika werd afgelopen maand nog een 37-jarige vrouw opgepakt omdat ze, verkleed als Hello Kitty, beschonken een auto had bestuurd.

Hello Kitty moord
Verschillende fans zouden een moord doen om hun Hello Kitty-verzameling compleet te krijgen. Mochten deze fans dit letterlijk nemen en een moord voor hun verzameling doen, dan zou dat nog niet de eerste Hello Kitty-moord zijn. In 1999 werd in een hotel in Hong Kong namelijk al eens een moord gepleegd die onder die naam de geschiedenisboeken in ging. Toen werd een medewerkster van een nachtclub ontvoerd en gegijzeld. Ruim een maand later werd ze onthoofd door haar ontvoerders en die verstopten het hoofd vervolgens in een grote Hello Kitty-pop.

Musti

Plagiaat
In Nederland wordt Dick Bruna’s Nijntje vrijwel altijd genoemd, als het over Hello Kitty gaat. In een interview in de Britse krant The Daily Telegraph sprak Bruna jaren geleden ooit zijn afkeer uit over Hello Kitty. Volgens Bruna is het Japanse figuurtje duidelijk een kopie van zijn Nijntje:

“Ik vind het niet goed en denk altijd bij mezelf, nee, doe dat niet. Maak liever iets origineels, iets van jezelf.”

Cathy leek volgens de rechter te veel op Nijntje
In België heeft men ook een figuurtje dat vrij sterk aan Hello Kitty doet denken. Dit figuurtje, Musti, werd volgens sommigen al in 1945 ontworpen door Ray Goossens. Vanaf 1969 was het figuurtje te zien in een televisieserie. Dick Bruna heeft Goossens in het verleden ook wel eens beschuldigd van plagiaat. Zijn Nijntje verscheen overigens voor het eerst in de jaren vijftig.

Toen de makers van Hello Kitty hun figuurtje een konijntje als vriendin gaven was de beer los. Een rechter bepaalde in 2011 dat dit konijntje, Cathy genaamd, inderdaad te veel op Nijntje leek. Sanrio ging aanvankelijk in beroep maar later besloot het bedrijf Cathy toch maar niet meer te gebruiken.

Bron: historiek.net