Heeft de kabouter echt bestaan?

Iedereen weet dat kabouters klein zijn, een rode puntmuts dragen en een leren schortje voor hebben. En ze kunnen heel hard werken. Maar bestaan ze ook echt? Hebben ze in het verleden echt bestaan? En doen ze dat nog steeds? Sommige mensen zijn er heilig van overtuigd. Een ding is zeker: kabouters spelen in alle Europese culturen een rol. Dus is er wellicht toch iets van waar…

Geesten van overledenen

Hardnekkig is ook het geloof dat kabouters, of de boosaardige kobolds, graag in de buurt van mensen wonen en voor een fooi allerlei karweitjes opknappen. Ook zouden ze over bovennatuurlijke krachten beschikken. Er zijn zelfs verhalen bekend dat het de geesten van overleden voorouders zijn. Pesten en andere kwaadaardige maniertjes zijn hen evenmin vreemd als iets uit de mensenwereld hen niet zint. Ze maken dan rare geluiden en verstoppen mensenspullen. Verder zijn kabouters in verband gebracht met de kerstman. Waar komen al die rare verhalen toch vandaan? We moeten ver terug in de geschiedenis om de oorsprong van het huidige geloof in ‘aardmannetjes’ te achterhalen. Volgens een verhaal waren kabouters de vroegere bewoners van Kreta (een eiland in Griekenland). Pakweg 3500 jaar geleden vormde dat eiland een rijk in het oostelijke Middellandse Zeegebied. De Kretenzers hadden een schrift dat ouder is dan het Latijn en het Grieks.

Kleine mensen

In de periode van de Kretenzers waren de mensen veel kleiner dan nu. Dat is vast komen te staan na opgravingen en dankzij vele verhalen. Deze kleine mensen gebruikten haken en hamertjes als gereedschap. De berg bevond zich op enkele tientallen kilometers van de hoofdstad Knossos en was een mijnbouwgebied, waar goud, koper, ijzer en andere ertsen werden gewonnen. De bewoners van het Middellandse Zeegebied, die sowieso al een stuk kleiner waren dan mensen uit Noord-Europa, beschouwden deze mensen als dwergen. Hier komt de mythe vandaan dat er dwergen bestaan.

Bron: kunst-en-cultuurinfo.nl

Category : Nieuws, Rare feiten, Video
Tags :