Graf van koning Arthur blijkt marketingtruc van monniken

Nieuw onderzoek toont aan dat koning Arthur helemaal niet begraven ligt in Glastonbury Abbey en dat monniken die mythe in standhielden.

Glastonbury Abbey was een klooster in Engeland. Zoals je hierboven kunt zien zijn er vandaag de dag zijn er nog enkele ruïnes over. Het klooster is berucht, omdat het omgeven wordt door prachtige verhalen. Zo zou koning Arthur er begraven liggen. 

Monniken
Helaas ligt koning Arthur er niet begraven, maar hoe kon die mythe dan toch zo lang blijven bestaan? Daarvoor moeten we naar de monniken in het klooster kijken, zo stellen onderzoekers. En dan met name de monniken die in de twaalfde eeuw in Glastonbury Abbey woonden. In 1184 werd het klooster vernietigd door brand. Om het klooster weer te herstellen, was geld nodig. “De monniken moesten geld verkrijgen door het aantal bezoekende pelgrims op te krikken en dat betekende dat de mythes en legendes stand moesten houden. Er is bewijs gevonden dat de monniken de gebouwen zo opzetten dat het verhaal dat het de oudste kerk van Groot-Brittannië was, kracht werd bijgezet. Ook ontwierpen de monniken de opnieuw te bouwen kerk zo dat deze ouder leek. Ze gebruikten een architectonische stijl en materialen die pasten bij het mythische gevoel van het gebouw.” De monniken zorgden er zo voor dat de mythen en legendes die het klooster en kerk omringden, nog overtuigender werden en nog eeuwenlang stand wisten te houden.

En dat alles wierp zijn vruchten af. Er kwamen meer pelgrims naar het klooster en de kerk. En Glastonbury Abbey was tegen het eind van de Middeleeuwen het op één na rijkste klooster van Engeland.

Bron tekst: scientias.nl

Category : Nieuws