hipster

Geschiedenis van de Hipster

Iedere tijd kent verschillende subculturen. Een subcultuur zet zich op de één of andere wijze af van de massa met onder andere hun uiterlijk of muzieksmaak. Bekende grote subculturen uit eerdere jaren zijn de punkers, de krakers en de hippies. Op dit moment is de hipster één van de meest besproken subculturen. Maar wat is een hipster eigenlijk en waar komt deze groep vandaan?

hipsters

Het ontstaan
De hipster stond op in de jaren 90. Waar het uiteindelijk om vooral om draait bij deze groep is individualiteit. Hoewel de meeste subculturen zich als groep afzetten tegen de massa, wil de hipster zich als individueel persoon onderscheiden. Originaliteit is belangrijk. Dit past heel goed in het huidige tijdsbeeld, waarin iedereen wil uitblinken in wat hij of zij doet.

Kledingstijl
Een hipster is goed te herkennen aan de kledingstijl. Hoewel hipsters vaak best wat geld te besteden heeft, doen ze hun best om er zo nonchalant mogelijk uit te zien. Shoppen op de vlooienmarkt of in de kringloopwinkel, om een versleten shirt met een opdruk van één of andere obscure band te scoren, is geheel in de stijl van de hipster. Verder hebben veel mannelijke hipsters een volle baard en ook de skinnyjeans liggen bij de hipster in de kast. De kleding is over het algemeen donker en wordt vaak gedragen met een paar sneakers. Ook een opvallende bril is een geliefd item onder de hipsters. Naast allerlei vintageobjecten heeft de hipster vaak ook de nieuwste gadgets in zijn of haar bezit. De hipster is dus wel modern.

Lifestyle
De plaatsen waar de hipster zich vertoont zijn niet de alledaagse plekken waar de massa naartoe trekt. De hipster drinkt zijn of haar koffie bijvoorbeeld bij koffiezaakjes waar tegelijkertijd fietsen worden verkocht. De fiets is overigens sowieso een typisch hipsterfenomeen. En niet zomaar een fiets, maar specifiek een zogenaamde fixie. Dit is een racefiets waar voor de rest niks op zit (geen versnellingen en soms zelfs zonder remmen).

Het einde van de hipster?
De hipster ontstond zo rond de jaren 90 en was in die tijd echt nog een zeldzaamheid. Met de jaren is de afwijkende stijl van de hipster begint steeds meer normaal te worden. Zelfs de grote webshop Zalando heeft tegenwoordig een hipstersectie op de website staan.

Bron: isgeschiedenis.nl

Category : Fashion, Nieuws
Tags :