Geef de Duitse begraafplaats een plek in onze geschiedenis

Het kruis is even groot als al die andere 32.000 kruisen op de Duitse militaire begraafplaats Ysselsteyn in Noord-Limburg. Alleen de dode eronder is bijzonder, Johannes van Lent is maar 6 weken oud geworden.

Johannes stierf na de bevrijding van het zuiden van Nederland in Kamp Vught, waar zijn moeder vastzat op verdenking van ongeoorloofde banden met de bezetters. Dat de jongen op deze begraafplaats ligt, komt omdat zijn onbekende vader mogelijk Duitser was.

Het zijn bijna allemaal Duitsers die op deze dodenakker liggen, omgekomen op Nederlandse bodem of vlak over de grens. Na de bevrijding zijn ze in Ysselsteyn herbegraven.

Het is een van de grootste Duitse begraafplaatsen in Europa, maar toch onbekend. Dat is niet voor niets. Nederlanders wilden niet aan hun bezetter herinnerd worden en er was de angst voor aandacht uit ongewenste hoek, van neo-nazi’s.

Historicus Joost Rosendaal van de Radboud Universiteit in Nijmegen wist wel van de begraafplaats en kwam er geregeld. Toen zich vorig jaar een kans voordeed om er onderzoek te beginnen, bedacht hij zich geen moment.

Ik wil proberen te begrijpen wie hier liggen.

Historicus Joost Rosendaal

OORLOGSDODEN NIJMEGEN 1940 – 1945
Nu de begraafplaats zeventig jaar bestaat, komt de gedachte op om de plek minder onzichtbaar te maken. Rosendaal: “We vieren onze vrijheid op 4 en 5 mei, maar we moeten er ook bij stilstaan dat we de vrede vieren. Er zijn in de oorlog aan beide kanten zo veel slachtoffers gevallen. Nu leven we samen in één Europa, dan moet je niet meer denken in wij en zij.”

Bron tekst: nos.nl