Docuserie over de afschaffing van de slavernij in de VS

NPO Doc zendt vanaf 22 februari de docuserie The Abolitionists uit. Deze driedelige serie laat zien hoe vanaf de jaren dertig van de negentiende eeuw een aantal Amerikanen de weg voorbereidden voor afschaffing van de slavernij.

The Abolitionists kreeg veel lof in de Amerikaanse pers. The New York Times prees de serie onder andere omdat deze laat zien dat veranderingen als deze decennia duren en dat de rol van Lincoln doorgaans overschat wordt.

Er zijn vijf hoofdpersonen in de serie, die ieder op hun eigen manier een bijdragen leverde voor de afschaffing van de slavernij. Zo dacht de een dat voor het beëindigen van de slavernij geweld noodzakelijk was, terwijl de ander juist een zonder geweld slavernij wilde afschaffen.

In die tijd werden hun opvattingen als raar en bedreigend ervaren. Ook Abraham Lincoln, die vanaf 1861 tot zijn dood in 1865, de eerste president was van de Verenigde Staten was niet meteen overtuigd van hun opvattingen.

Maar mede dankzij het doorzettingsvermogen van deze mensen zag de president het licht en tekende hij uiteindelijk in 1863 een wet die officieel een einde maakte aan slavernij in de Verenigde Staten.

Bron: historiek.net

Category : Nieuws, Video
Tags :