De geschiedenis van Sesamstraat

Volgens het AD komt er binnenkort een einde aan Sesamstraat. De krant meldt het dagelijkse programma ‘Tijd voor MAX’ er per 1 januari voor in de plaats komt. Laten we dus terug kijken naar de geschiedenis van Sesamstraat.

Sinds 1 oktober 1978 wordt Sesamstraat dagelijks uitgezonden. Aanvankelijk begon Sesamstraat om 18.30 uur. In 1984 vonden er voor het eerst enkele verregaande veranderingen plaats in de bezetting; Piet Hendriks, die de rol van “opafiguur” had, verliet de serie en werd opgevolgd door Lex Goudsmit. Ook Aart Staartjes trad in dat jaar toe tot de serie. De eerste jaren speelde hij vooral de rol van zuurpruim, maar later veranderde zijn karakter. In oktober 2007 werd bekendgemaakt dat Sesamstraat er in september 2008 twee nieuwe bewoners bij zou krijgen: Angsthaas en Stuntkip. Er was ruimte voor meer bewoners, omdat de duur van het programma werd verlengd van 15 naar 25 minuten. Het zou een jaar duren voor Angsthaas en Stuntkip daadwerkelijk op de buis te zien waren, omdat het tijd vergde om de types te ontwikkelen.

Het karakter van de hoofdrolspelers Pino en Ieniemienie is in de loop der jaren veranderd. Aanvankelijk gedroegen ze zich nog als echte dieren; zo wordt in een van de eerste leaders Pino bijvoorbeeld wakker in een nest en houdt Ieniemienie aanvankelijk erg van kaas en is bang voor katten. Later is dit helemaal verdwenen en zijn ze zich puur als mensenkinderen – maar dan met een dierenuiterlijk – gaan gedragen.

Wil je meer zien van de oude afleveringen? Check dan hierboven een aflevering uit 1976.

Bron tekst: nl.wikipedia.org

Category : Nieuws, Video