5 weetjes over vaderdag

Vandaag is het vaderdag! Elke derde zondag in de maand juni vieren we het bestaan van ons vaders. Maar hoe is deze feestdag eigenlijk ontstaan? En op welke manier wordt het in de rest van de wereld gevierd? Speciaal voor vaderdag vijf weetjes op een rij:

1 De eerste vaderdag vond plaats op 19 juni 1910. Al eerder waren er mensen geweest die zich hard maakten voor een vaderdag, maar dit verzoek werd niet gehoord. Vaders hadden namelijk niet dezelfde emtionele waarde als moeders, werd gezegd. Dus nee, geen speciale dag. Tot 19 juni dus. Een kerk in West-Virgina Amerika organiseerde op die dag een speciale dienst om om vaders te eren die eerder dat jaar tijdens een mijnexplosie om het leven kwamen. Dit was de eerste stap in de goede vaderdagrichting, en zodoende vieren we sindsdien elk jaar de speciale dag voor papa’s.

2 President Richard Nixon was in 1972 de eerste die vaderdag als een echte officiele feestdag bestempelde. Hij tekende een wet die er voor zorgde dat elke derde zondag van juni nu vaderdag is.

3 Vaderdag staat op vier in het lijstje ‘meest verzonden kaartjes’, net na Moederdag, Kerst en Valentijnsdag. Volgens Hallmark worden vijftig procent van de kaartjes gekocht voor vaders. Twintig procent van de kaarten voor vaderdag wordt gekocht door vrouwen voor hun echtgenoot. Extra weetje: de eerste vaderdagkaart werd verstuurd in Babylonie, zo’n 4.000 jaar geleden. Een zoon met de naam Elmesu schreef daar een kaart voor zijn vader, gemaakt uit klei. Hij wenste zijn vader een gezond en lang leven.

4 Een stropdas is één van de meest gegeven vaderdagcadeaus. Ook in het lijstje vinden we aftershave en allerhande gadgets. (De gekleide astbak vinden we gek genoeg niet in het rijtje terug.) In totaal wordt er zo’n 13,3 biljoen euro uitgegeven aan cadeautjes voor de papa’s over de hele wereld.

5 Vaderdag wordt in ongeveer 50 landen in de wereld gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland, waar ze het vieren met een optocht om de vaders in het leger te eren. Of bij onze buren in Duitsland, waar ze vaderdag vieren met het organiseren van spelciale wandeltochten waarbij er vooral véél wordt gedronken.

Bron: metronieuws.nl

Category : Nieuws