mata-hari

5 executies van beroemde vrouwen: Mata Hari

In de Amerikaanse staat Georgia is de 47-jarige Kelly Renee Gissendaner geëxecuteerd als gevolg op haar doodstraf. De vrouw is al in 1997 veroordeeld, omdat zij een rol speelde in de dood van haar echtgenoot. Zij zou haar minnaar de opdracht hebben gegeven haar man te vermoorden. De doodstraf bij vrouwen is vrij zeldzaam. Sinds de herinvoering in de Verenigde Staten in 1976 is Gissendaner de zestiende vrouw die ter dood gebracht werd door de dodelijke injectie.

De doodstraf is één van de oudste straffen ter wereld en werd, overal uitgevoerd. Verschillende methodes werden gebruikt door beulen, zoals wurging, ophanging, steniging en de dodelijke injectie. In de geschiedenis zijn er verschillende beroemde vrouwen geëxecuteerd. De isgeschiedenis.nl zocht er vijf uit. Vandaag Mata Hari die in 1917 ter dood werd gebracht.

Mata Hari, de artiestennaam van Margaretha Zelle, was een populaire exotische danseres aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ze werd geboren in Leeuwarden in 1876 en was op jonge leeftijd al vrij in het uiten van haar seksualiteit. Via een oproep in een krant trouwde zij met de Nederlandse kapitein MacLeod. De kapitein had de advertentie geplaatst in de hoop op een bruid. Hun huwelijk hield negen jaar stand en ze kregen twee kinderen. Eén overleed op jonge leeftijd als gevolg van vergiftiging. Na de scheiding verhuisde Mata Hari naar Parijs. In de jaren die volgden, ontwikkelde ze zich tot een succesvol exotische danseres. Ze had veel verschillende bedpartners en op deze wijze kwam ze in aanraking met de verschillende kampen van de oorlog.

Op latere leeftijd, zou zij ‘officieel’ de Duitse legertop infiltreren en rapporten uitbrengen aan Frankrijk. De wereld van spionage was echter zeer schimmig en Frankrijk beschuldigde haar van dubbelspionage. Ze werd veroordeeld als Duitse spion in 1917 toen ze terugkeerde naar Frankrijk. Op 15 oktober 1917 werd ze gedood.

Bron tekst: isgeschiedenis.nl

Bron afbeelding: needleinthehay.net

Category : Nieuws