maria-stuart

5 executies van beroemde vrouwen: Maria Stuart

In de Amerikaanse staat Georgia is de 47-jarige Kelly Renee Gissendaner geëxecuteerd als gevolg op haar doodstraf. De vrouw is al in 1997 veroordeeld, omdat zij een rol speelde in de dood van haar echtgenoot. Zij zou haar minnaar de opdracht hebben gegeven haar man te vermoorden. De doodstraf bij vrouwen is vrij zeldzaam. Sinds de herinvoering in de Verenigde Staten in 1976 is Gissendaner de zestiende vrouw die ter dood gebracht werd door de dodelijke injectie.

De doodstraf is één van de oudste straffen ter wereld en werd, overal uitgevoerd. Verschillende methodes werden gebruikt door beulen, zoals wurging, ophanging, steniging en de dodelijke injectie. In de geschiedenis zijn er verschillende beroemde vrouwen geëxecuteerd. De isgeschiedenis.nl zocht er vijf uit. Vandaag Maria Stuart die in 1782 ter dood werd gebracht.

Maria I van Schotland, bekend als Mary, Queen of Scots, werd geboren op 8 december 1542 en was zes dagen later al koningin. Ze trouwde op haar zestiende met de kroonprins van Frankrijk, de latere koning Frans II. Echter, haar echtgenoot stierf nog geen twee jaar later aan een infectie. Hierna trouwde zij met haar neef Henry Stuart, maar hun huwelijk was ook gedoemd te mislukken. Hij werd uiteindelijk vermoord en velen zijn van mening dat Maria de opdracht gaf. Hierna raakte Maria verstrikt in verschillende conflicten, waarvan de strijd tussen het koningshuis en de Schotse adel haar fataal zou worden. Ze werd afgezet door de edelen en opgevolgd door haar zoon van één jaar, Jacobus. Maria gaf zich over, maar werd beschuldigd van een complot om koningin Elizabeth om te brengen, zodat zij de troon van Engeland kon bestijgen. Op 8 februari 1587 werd ze onthoofd in Northamptonshire.

Bron tekst: isgeschiedenis.nl

Bron afbeelding: kaiserin.de