Anne Boleyn

5 executies van beroemde vrouwen: Anna Boleyn

In de Amerikaanse staat Georgia is de 47-jarige Kelly Renee Gissendaner geëxecuteerd als gevolg op haar doodstraf. De vrouw is al in 1997 veroordeeld, omdat zij een rol speelde in de dood van haar echtgenoot. Zij zou haar minnaar de opdracht hebben gegeven haar man te vermoorden. De doodstraf bij vrouwen is vrij zeldzaam. Sinds de herinvoering in de Verenigde Staten in 1976 is Gissendaner de zestiende vrouw die ter dood gebracht werd door de dodelijke injectie.

De doodstraf is één van de oudste straffen ter wereld en werd, overal uitgevoerd. Verschillende methodes werden gebruikt door beulen, zoals wurging, ophanging, steniging en de dodelijke injectie. In de geschiedenis zijn er verschillende beroemde vrouwen geëxecuteerd. De isgeschiedenis.nl zocht er vijf uit. Vandaag Anna Boleyn die in 1536 ter dood werd gebracht.

Anna Boleyn werd rond 1507 geboren als dochter van een graaf en hertogin. Ze ‘begon’ als hofdame van koningin Catharina, de echtgenote van Hendrik VIII. De koning toonde grote interesse in Anna. Ze wilde echter niet ‘slechts’ maîtresse zijn, maar koningin. In 1531 trouwden de twee in het geheim. Toen het eerste huwelijk van de vorst nietig werd verklaard in 1533, werd de verbintenis tussen Hendrik en Anna officieel. Later dat jaar werd hun dochter Elizabeth geboren. Hun liefde hield echter geen stand en na verschillende miskramen en geen mannelijke opvolger raakte Anna Boleyn in ongenade bij de koning. Bovendien had hij zijn aandacht verlegd naar andere vrouwen. In 1536 werd ze beschuldigd en veroordeeld van overspel en incest. Op 19 mei werd Anna Boleyn onthoofd in de Tower of London.

Bron tekst: isgeschiedenis.nl

Bron afbeelding: nl.wikipedia.org

Category : Nieuws